Karangan peranan ibu bapa spm. Hazman's Blog: SPM Karangan Cemerlang : Peranan Ibu Bapa Memupuk Semangat Kejiranan 2019-01-16

Karangan peranan ibu bapa spm Rating: 9,1/10 572 reviews

LAMAN BLOG CIKGU TAN CL: KARANGAN RAMALAN SPM

karangan peranan ibu bapa spm

Justeru, ibu bapa perlu berhati-hati mengambil sebarang tindakan dalam usaha melahirkan model insan yang cemerlang. Remaja yang berakhlak mulia pasti memiliki rakan yang serupa juga akhlaknya. Hal ini demikian menunjukkan anak-anak mencerminkan perwatakan orang tua mereka. Kesediaan setiap anggota untuk bersedia berkorban dan bertolak asur sesama mereka akan memudahkan proses pemupukan keluarga harmoni dan bahagia ini. Kesimpulannya, gejala sosial yang menjadi duri dalam daging perludihapuskan dari akar umbinya kerana pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara.

Next

Contoh Karangan Bahagian C

karangan peranan ibu bapa spm

Dewasa ini, banyak pertubuhan sukarela ditubuhkan dalam masyarakat seperti Pertubuhan Rukun Tetangga , Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung, Pertubuhan Khairat Kematian dan sebagainya. Dengan bertunjangkan kesahihan fakta, hakikatnya dapatlah kita simpulkan bahawa melalui perbincangan dengan pihak sekolah dapatlah membantu anak mencapai kecemerlangan dalam pelajaran. Sebagai contoh , jika sesebuah keluarga mempunyai pegangan agama yang kuat, anak-anak mereka akan mempunyai tingkah laku yang baik kerana madu satu tong dirembes, rembesnya madu juga. Isi 5 Akhir sekali, ibu bapa perlu melengkapkan keperluan asas anak-anak. Anak-anak tentunya dapat mengimplimentasikan nilai-nilai murni dan sikap positif ini dalam kehidupan seharian, seterusnya membentuk sanubari yang baik. Didikan agama yang dibekalkan kepada remaja dapat memastikan bahawaanak-anak mereka mempunyai benteng diri yang kukuh untuk menolak ajakanrakan-rakan untuk melibatkan diri dalam apa-apa tindakan yang mampu memburukkanimej diri dan merosakkan nama baik sesebuah keluarga. Contoh amalan yang boleh diajar kepada anak-anak adalah menunaikan solat fardhu, membaca Al-Quran dan berzikir.


Next

Jom Belajar Bahasa Melayu!: CONTOH KARANGAN SPM : PERANAN ANAK

karangan peranan ibu bapa spm

Naluri mereka yang mudah memberontak sudah pasti dapat ditenangkan menerusi perasaan cinta ibu bapa terhadap anak-anak. Oleh itu, ibu bapa memang berperanan penting dalam mendidik anak mereka. Oleh itu, anak-anak hendaklah belajar bersungguh-sungguh dan membesar mengikut acuan yang telah dibentuk oleh ibu bapa mereka. Didikan agama hendaklah didedahkan sejak awal usia anak-anak belasan tahun lagi kerana menjadi pedoman hidup untuk mengelakkan diri daripada perbuatan maksiat dan amalan yang membahayakan kesihatan seoerti menghisap rokok, minum arak, membeli dadah dan merompak. Akhir-akhir ini, berita mengenai golongan remaja terjebak dalam gejala sosial kerap terpampang di dada akhbar. Sekiranya ibu bapa mendapati mereka mengalami perubahan sifat atau tingkah laku, maka tindakan yang tegas hendaklah diambil untuk memperbaiki akhlak mereka.

Next

Karangan Contoh (Pendapat) : Peranan Ibu Bapa

karangan peranan ibu bapa spm

Ibu bapa menggalas tanggungjawab yang besar dengan memberi tunjuk ajar dalam pelajaran dan berdoa untuk anak-anak supaya mencipta kejayaan anak-anak. Contohilah ketokohan Luqmanul Hakim yang cukup hebat mendidik anak-anaknya berorientasikan Al-quran dan al-Hadis. Kesedihan anak-anak mestilah dikongsi bersama supaya segala masalah yang ditanggung mereka tidak terperap dan membengkak di dalam hati mereka. Eksplisitnya, memang benarlah bahawa sifat hormat seseorang anak terhadap kedua-dua orang tua mereka mampu membahagiakan mereka. Tidakkah semua orang melihat, saban tahun apabila keputusan Sijil Pelajaran Malaysia diumumkan pasti ada yang berduka dan bergembira.

Next

LAMAN BLOG CIKGU TAN CL: KARANGAN RAMALAN SPM

karangan peranan ibu bapa spm

Ibu bapa juga haruslah meluangkan masa untuk memberi tunjuk ajar kepada anak-anak sekiranya menghadapi masalah dalam bidang akademik. Ibu bapa harus menggalakkan anak-anak untuk meluahkan sebarang masalah yang dihadapi terhadap guru yang mengajar kerana malas bertanya sesat jalan. Maka, sebagai ibu bapa, mereka perlu menyediakan keperluan asas anak-anak bagi menjamin keselesaan. Dengan erti kata lain, sekiranya ahli keluarga yang lebih tua memiliki sahsiah yang baik, sudah tentu perbuatan ini dapat dicontohi oleh anak-anak kerana pepatah Melayu ada mengatakan bahawa ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Jadi, ibu bapa dilihat sebagai satu komponen paling utama malah turut dianggap formula yang cukup mujarab bagi mengatasi masalah dalam kalangan remaja. Semangat kejiranan pula membawa pengertian jiran tetangga yang hidup berbaik-baik, bertolak ansur dan bekerjasama antara satu sama lain. Namun begitu, isu penyalahgunaan internet bukanlah suatu isu baharu.

Next

BAHAN KARANGAN SPM KERANA SEMUA PELAJAR BERHAK BERJAYA: Karangan SPM georgiajudges.orgn ibu bapa dalam lahirkan remaja berkualiti?

karangan peranan ibu bapa spm

Oleh itu, ibu bapa perlulah memberikan secukupnya ilmu pengetahuan yang sedia ada dalam membentuk sahsiah anak-anak. Ibu bapa memainkan peranan penting untuk mencorakkan masa depan seseorang. Intihanya, sudah terang lagi bersuluh, usaha untuk memastikan anak-anak mereka supaya menjadi insan berguna bukanlah mudah. Tambahan lagi , keadaan keluarga yang stabil amat perlu bagi melahirkan individu yang penyayang. Ibu bapa hendaklah bertanggungjawab terhadap masa depan anak-anak sebelum nasi menjadi bubur.


Next

Karangan Contoh (Pendapat) : Peranan Ibu Bapa

karangan peranan ibu bapa spm

Apabila anak-anak telah diterapkan dengan nilai-nilai murni, sudah pasti akan lahirlah insan yang berguna iaitu insan yang tahu nilai diri dan estetika. Di samping itu, anak-anak yang berfikiran suci akan sentiasa mencontohi kelakuan ibu bapa mereka kerana bapa borek, anak rintik. Hal ini pastinya akan dapat dibendung andai segala keperluan asas remaja dilengkapkan walaupun ibu bapa tidak melambakkan kemewahan kepada mereka. Sikap-sikap yang positif haruslah disemai dalam jiwa anak masing-masing bentuk menjamin kesejahteraan hidup dan pembentukan keperibadian mulia mereka. Hal ini kerana hanya internet yang memberikan kepuasan bersosial, berniaga dan belajar secara meluas tanpa had kepada pengguna. Maka tidak hairanlah jenayah siber kian hari kian serius bagai duri dalam daging.

Next

BAHAN KARANGAN SPM KERANA SEMUA PELAJAR BERHAK BERJAYA: Karangan SPM georgiajudges.orgn ibu bapa dalam lahirkan remaja berkualiti?

karangan peranan ibu bapa spm

Anak-anak perlu diajar tentang pengurusan diri seperti membasuh baju, menggosok pakaian dan menyimpan baju dalam almari. Pendek kata, kerapatan ibu bapa dengan anaklah yang menjadikan peranan mendidik itu penting dilaksanakan dengan baik. Maka, ibu bapa haruslah mencerminkan sikap berjimat cermat ketika berbelanja dengan meungutamakan barangan dan perkhidmatan yang menjadi keperluan harian serta tidak membeli barangan mengikut perasaan kerana 'ikut rasa binasa, ikut hati mati'. Perpecahan keluarga juga menganggu kesejahteraan rumah tangga. Secara tidak langsung, impian negara untuk melahirkan golongan yang berminda kelas pertama akan dapat direalisasikan. Tegasnya, rumah tangga merupakan kebun yang subur untuk melahirkan insan yang berjiwa luhur dan bersahsiah mulia. Keadaan ini menyebabkan ibu bapa perlu memberikan perhatian dan penekanan terhadap usaha mendidik anak juga.


Next

KARANGAN PERANAN IBU BAPA MEMBENTUK MASYARAKAT PENYAYANG

karangan peranan ibu bapa spm

Seseorang yang tidak mempunyai keluarga, iaitu hidup sebatang kara, tidak mempunyai tempat bergantung untuk menumpang kasih serta hidup bagaikan layang-layang terputus tali. Selain itu, anak-anak juga akan dapat membuat refleksi diri sendiri dan membentuk peribadi yang lebih baik. Ibu bapa perlu meletakkan panggilan manja untuk anak-anak seperti panggilan Kak Long atau Abang Long bagi anak sulung dan Kak Ngah atau Abang Ngah bagi anak kedua supaya kemesraan dan kasih sayang sesama ahli keluarga tidak luput. Pada hemat saya, sememangnya diakui bahawa ibu bapa haruslah menyediakan kemudahan yang lengkap untuk anak-anak belajar. Tamsilannya, ibu bapa boleh membawa anak-anak melancong, beriadah bersama-sama malahan menjalankan aktiviti kerohanian secara berjemaah. Manakala pihak swasta pula , turut memberikan pelepasan kepada para pekerja mereka pada Sabtu pertama setiap bulan.

Next